Sajarah Malangbong

Sajarah Kacamatan Malangbong – Garut.

Ku : Didin Jaenudin, SH (Ketua Yayasan Surayudha)

Rd. Surayudha lahir taun 1787 di Limbangan Garut. Anjeuna putra ti Rd. Wira Redja, Bupati Pamanukan Subang turunan keneh Bupat Limbangan. Malangbong dibuka jeung diadegkeun ku Rd. Surayudha taun 1807 dina umur 20 taun. Anjeuna diisitrenkeun janten Wadana (Cutak Malangbong) dina taun 1814 dina umur 27 taun. Rd. Surayudha mere ngaran Malangbong tina kecap Pasir Malang katembong.

Rd. Surayudha bajoang jeung Pangeran Diponegoro ngalawan Walanda nepi ka taun 1830. Sanggeus beres perang Diponegoro dina umur 43 taun, Rd. Surayudha ngadahup ka Putri Sultan Mataram nu boga ngaran Rd. Siti Bunga Resmi (pamajikan ka hiji), dina umur 45 taun anjeuna nikah kaduakalina ka Rd. Siti Komala, Putri Rd. Sutamanggala (Lebe Malangbong nu sok disebut Uyut Jangkung).

Ti Rd. Siti Bunga Resmi boga budak 12, nyaeta :

  1. Rd. Wira Bangsa (Camat Malangbong)
  2. Rd. Bangsa Yudha
  3. Rd. Sura Pradja
  4. Rd. Wira Pradja
  5. Rd. Wira Djibdja
  6. Rd. Siti Kliwon
  7. Rd. Siti Aminah
  8. Rd. Siti Adjibah
  9. Rd. Siti Djanah
  10. Rd. Siti Maryam (Cigawir/Cikelepuh Limbangan)
  11. Rd. Siti Aisyah
  12. Rd. Sura Dimadja (H. Muhamad Ilyas) – Bojong

Ti Rd. Siti Komala boga budak 2 nyaeta :

  1. Rd. Wira Yudha
  2. Rd. Siti Nata Karaton

Rd. Surayudha ngantunkeun taun 1886 dina yuswa 99 taun.

Rd. Wira Bangsa putra kahiji Rd. Sura Yudha, dibabarkeun taun 1832. Dina yuswa 40 taun (taun 1872), Rd. Wira Bangsa diisitrenkeun jadi Camat munggaran di Malangbong ku Pamarentah Kolonial Walanda.
Basa Rd. Wira Bangsa diisitrenkeun jadi Camat munggaran di Malangbong. Pamarentah kolonial Walanda menta rojongan pamarentah nyaeta ngayakeun pangabutuh masarakat kayaning pasar, kantor pamarentahan, alun-alun jeung tempat ibadah.
Kusabab tanah boga Wira Bangsa teu mahi keur pangabutuh ngayakeunnana, Rd. Wira Bangsa menta rojongan ti adi-adina Rd. Wira Djibdja, Rd. Siti Aminah, jeung Rd. H. M. Ilyas (R. Suradimaja). Aranjeuna raridoeun tanahna dipake keur ngayakaeun pangabutuh masarakat (Hak Guna Pakai), kajaba tanah keur kaperluan tempat ibadah (Kaum/Masjid Agung), diwakafkeun ku H. Muhamd Ilyas (Rd. Suradimaja) dina taun 1930.

About izalcyber

Analis Kesehatan Bandung, Jurnalis, Viking Persib

Posted on 23 Maret 2012, in Malangbong and tagged , . Bookmark the permalink. 1 Komentar.

  1. good job… selamat ya, kembangkan terus kreatifitasnya… hidup itu adalah 5b, 1. berbagi, 2.berbagi, 3.berbagi, 4.berbagi dan terakhir berbagi… artinya semua yang bisa bermanfaat untuk orang banyak maka harus dibagikan…. Insya Allah pahalanya sama dengan pahala sedeqah… makin banyak dibagikan maka makin banyak didapatkan…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: